فهرست مطالب

مجله تولید گیاهان زراعی
سال پانزدهم شماره 4 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/23
  • تعداد عناوین: 11
|
  • علی توسلی، جاوید قرخلو*، فرشید قادری فر، اسکندر زند، ماریا اسونا، رافائل دپرادو صفحات 1-17
    سابقه و هدف

    تشخیص مقاومت به یک علف کش در یک توده مشکوک به مقاومت، نیاز به یک سری آزمایش دارد که قادر به نشان دادن واکنش توده ها به دزهای مختلف علف کش است. ارزیابی زیستی کل گیاه در گلدان تقریبا 2 ماه طول می کشد. در نتیجه، آزمون سریع برای تسریع روند توسعه داده شد. اگرچه تعیین غلظت تفکیک کننده و همچنین انجام آزمایش سریع وارزیابی زیستی در گلدان برای برخی از بازدارنده های ACCase توسط محققان مختلف انجام شده است، اما هیچ گزارشی در این زمینه برای علف کش کلودینافوپ پروپارژیل روی چچم در مزارع گندم استان گلستان در دسترس نیست. بنابراین مطالعه زیر با هدف تشخیص مقاومت به علف کش مذکور در این علف هرز در استان گلستان انجام شد.

    مواد و روش

    آزمایش ها با استفاده از 30 توده بذر چچم Lolium rigidum gaud.  مشکوک به مقاومت و یک بیوتیپ حساس جمع آوری شده از مزارع گندم استان گلستان در سال 1398 انجام شد. آزمایش سریع در پتری دیش ها در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار که هر پتری دیش یک تکرار در نظر گرفته شد. برای تعیین غلظت تفکیک کننده، غلظت های مختلف از کلودینافوپ پروپارژیل بر روی توده حساس اعمال شد و سپس تمام توده های فرضی با استفاده از این غلظت غربال گری شدند. بیوتیپ های علف هرز مورد مطالعه برای تعیین فاکتور مقاومت در معرض دوزهای مختلف علف کش در زیست سنجی پتری دیش قرار گرفتند همچنین آزمایشی دیگر در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار برای غربالگری توده های احتمالی در گلخانه انجام شد. توده هایی که بقا و وزن خشک خود را به ترتیب 50 و 80 درصد نسبت به شاهدسمپاشی نشده حفظ کردند انتخاب شدند. یک سنجش زیستی دز-پاسخ گیاه کامل نیز به طور جداگانه برای هر بیوتیپ انجام شد. هنگام نمونه برداری، مختصات جغرافیایی مناطق آلوده با استفاده از دستگاه GPS Map60 ثبت گردید ونقشه پراکنش علف های هرز با استفاده از نرم افزار ArcGIS تهیه گردید.

    یافته ها

    غلظت تفکیک کلودینافوپ پروپارژیل برای چچم 0196/0 میلی گرم ماده موثره بر لیتر به دست آمد. با توجه به نتایج، 25 مورد از 30 توده مقاوم تشخیص داده شدند و در پتری دیش ها مورد سنجش غلظت پاسخ قرار گرفتند . فاکتور مقاومت بیوتیپ ها در آزمایش سریع از20/1756تا 75/38 متغیر بود. بر اساس نتایج گلخانه، 25توده مقاوم با فاکتورهای مقاومتی 05/24 تا 58/11 شناسایی شدند همچنین، همبستگی بالای بین درجه مقاومت به دست آمده از روش گلخانه ای و آزمایشگاهی مشاهده شد(93%). بررسی نقشه پراکنش بیوتیپ های مقاوم حاکی از پراکنش غیر یکنواخت این بیوتیپ ها در سطح مزارع گندم استان گلستان بود و بیوتیپ های مقاوم و حساس به ترتیب اغلب در غرب و شرق استان مشاهده شدند.

    نتیجه گیری

    توده های مشکوک چچم جمع آوری شده از منطقه ممکن است با استفاده از غلظت 0196/0 میلی گرم ماده موثره در لیترغربال گری شوند و بیوتیپ های مقاوم در مقایسه با سنجش های گلخانه ای سریع تر شناسایی شوند همچنین، نتایج آزمایش سریع مطابق با نتایج آزمایش کل گیاه در گلدان است. با توجه به گسترش سریع پدیده مقاومت در برابر علف کش ها، تشخیص سریع مقاومت ضروری است بنابراین، استفاده از روش هایی مانند تست سریع ممکن است بسیار کاربردی باشد.

    کلیدواژگان: غلظت تفکیک کننده، زیست سنجی بذر، دز-پاسخ، نقشه پراکنش
  • مرضیه سادات حسینی، ابراهیم زینلی، آرزو عبیدی* صفحات 19-38
    سابقه و هدف

    نیتروژن بیش از سایر عناصر معدنی برای رشد گیاهان مورد نیاز است و کمبود آن رشد و عملکرد گیاهان زراعی را محدود می کند. عوامل مختلفی از جمله تلفات نیتروژن به شکل های مختلف، کاهش حاصل خیزی خاک ها و نیز افزایش پتانسیل عملکرد ارقام جدید گیاهان زراعی نیاز به مصرف کودهای شیمیایی نیتروژن دار را تشدید کرده است. امروزه، استفاده از کودهای نیتروژن دار حاوی بازدارنده های نیتریفیکاسیون به عنوان یکی از راه های کاهش تلفات نیتروژن و بهینه سازی تغذیه نیتروژنی گیاهان زراعی مورد توجه قرار گرفته است. با این حال، در ایران تاکنون در این زمینه مطالعه ای در شرایط مزرعه انجام نشده است.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه، تاثیر منابع مختلف نیتروژن شامل کودهای شیمیایی حاوی و فاقد بازدارنده نیتریفیکاسیون: الف) سولفات آمونیوم، ب)سولفات آمونیوم حاوی بازدارنده نیتریفیکاسیون DMPP، ج) اوره و د) سولفات آمونیوم حاوی DMPPبه علاوه اوره به نسبت 50:50 و مقادیر مختلف کودها شامل صفر (شاهد)، 50، 125 و 200 کیلوگرم نیتروژن خالص در هکتار بر عملکرد و اجزای عملکرد ارقام گندم نان بررسی شد. آزمایش در سال زراعی 91-1390 به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار در مزرعه دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان انجام شد.

    یافته ها

    نتایج حاکی از افزایش خطی و معنی دار اجزای عملکرد و عملکرد دانه و بیولوژیک و کاهش شاخص برداشت با افزایش مقدار مصرف نیتروژن کودی بود. میانگین عملکرد دانه و عملکرد بیولوژیک در شاهد به ترتیب 2/3882 و 2/8016 کیلوگرم در هکتار بود. هر کیلوگرم افزایش در نیتروژن کودی به افزایش عملکرد دانه به مقدار 5/13 کیلوگرم و عملکرد بیولوژیک به مقدار 75/30 کیلوگرم منتهی شد. در تیمار مصرف 200 کیلوگرم نیتروژن در هکتار به ترتیب به 6477 و 13964 کیلوگرم در هکتار رسید. بر اساس یافته های این آزمایش، تغییرات عملکرد دانه به طور عمده ناشی از تغییرات تعداد سنبله در مترمربع و تا حدی نیز ناشی از تغییرات تعداد دانه در سنبله بوده و تغییرات اندازه دانه نقش قابل توجهی در تغییرات عملکرد دانه نداشت. عملکرد دانه در تیمار سولفات آمونیوم حاوی DMPP نسبت به اوره 8/2 درصد و نسبت به سولفات آمونیوم 2/4 درصد بیشتر بود اما این افزایش به لحاظ آماری معنی دار نبود. از نظر اجزای عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیک و شاخص برداشت نیز تفاوتی بین کودهای نیتروژن دار حاوی بازدارنده و کودهای معمولی وجود نداشت.

    نتیجه گیری کلی:

     در شرایط محیطی این آزمایش، علیرغم افزایش خطی معنی دار اجزای عملکرد و عملکرد دانه، و عملکرد بیولوژیک گندم در واکنش به افزایش مقدار نیتروژن کودی، استفاده از بازدارنده نیتریفیکاسیون احتمالا به دلیل ویژگی های خاک (به ویژه کم بودن مقدار شن و زیادی مقدار سیلت و رس خاک، و همچنین عمق زیاد لایه خاک زراعی) و تعداد کم دفعات آبیاری (فقط دو نوبت)، زمان آبیاری (در اواخر فصل رشد گندم) و همچنین تقسیط و مصرف کود در سه مرحله، موجب بهبود معنی دار عملکرد نشد. از این رو، با توجه به قیمت زیاد این کودها، استفاده از آن ها توصیه نمی شود.

    کلیدواژگان: اجزای عملکرد، گندم مروارید، نوع کود نیتروژن دار، 4- دی متیل پیرازول فسفات
  • رقیه تنهایی، علیرضا یدوی*، محسن موحدی دهنوی، امین صالحی، سمیه رفیعی، محمد حمیدیان صفحات 39-61
    سابقه و هدف

    لوبیا یکی از مهم ترین منابغ غذایی پروتیینی، در بسیاری از نقاط جهان است. با توجه به شرایط ایران، تنش خشکی یکی از مهم ترین عوامل تهدید کننده محصولات کشاورزی به شمار می رود. اختلال در فتوسنتز، تخریب ساختارهای سلولی، کاهش هدایت روزنه ای و رشد گیاه از جمله اثرات تنش خشکی است. امروزه استفاده از کود های زیستی مبتنی بر ریز جانداران خاکزی علاوه بر بهبود ساختمان خاک، با تغییرات مورفولوژیکی ریشه، افزایش جذب عناصر و افزایش قدرت آنتی اکسیدانی موجب بهبود رشد و عملکرد گیاهان در شرایط تنش می شود. با توجه تاثیر منفی تنش خشکی بر عملکرد گیاهان زراعی، آزمایشی جهت بررسی تاثیر کودهای زیستی بر صفات فیزیولوژیک و عملکرد دانه ی لوبیا قرمز در رژیم های مختلف آبیاری انجام شد.

    مواد و روش ها

    این آزمایش بصورت اسپلیت پلات در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه ی تحقیقاتی دانشگاه یاسوج در سال 1394 اجرا شد. تیمارهای آزمایشی شامل آبیاری در سه سطح (آبیاری معمول، قطع آبیاری در مرحله ی شروع گلدهی تا شروع غلاف دهی، قطع آبیاری در مرحله ی شروع غلاف دهی تا رسیدگی) و کود زیستی در چهار سطح (شاهد یا عدم کاربرد کود زیستی)، کاربرد قارچ مایکوریزا، باکتری حل کننده فسفر و کاربرد توام قارچ مایکوریزا و باکتری حلال ساز فسفر) بود. بذر مورد استفاده در آزمایش لوبیا قرمز (Phaseolus vulgaris)، رقم درخشان بود و قارچ میکوریز به کار رفته Funneliformis mosseae بود. باکتری حلال ساز فسفر (فسفات بارور 2) بر پایه Pseudomonas putida Strain P13 و Pantoea agglomerans Strain P5 ، بصورت بذر مال در زمان کاشت استفاده شد. نمونه گیری در مرحله شروع غلاف دهی و اواسط پر شدن دانه به صورت تصادفی با رعایت اثر حاشیه ای در هر بلوک به منظور اندازه گیری درصد نشت الکترولیت، محتوی آب نسبی برگ، محتوی رنگریزه های فتوسنتزی، قندهای محلول، پرولین و مالون دی آلدهید برگ انجام شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که سطوح مختلف آبیاری بر صفاتی چون میزان محتوی آب نسبی برگ، درصد نشت الکترولیت، میزان مالون دی آلدهید، میزان پرولین برگ، پروتیین برگ، غلظت قندهای محلول، محتوی کلروفیل کل و کارتنویید معنی دار بود. کاربرد کود زیستی نیز بر تمامی صفات بجز میزان محتوای آب نسبی برگ معنی دار شد. برهمکنش آبیاری و کود زیستی بجز میزان مالون دی آلدهید، بر هیچکدام از صفات فیزیولوژیک مورد مطالعه معنی دار نبود. سطوح آبیاری و کاربرد کودهای زیستی بر عملکرد دانه نیز تاثیر معنی داری داشت، تلفیق کاربرد هر دو کود زیستی بر عملکرد گیاه مخصوصا در شرایط تنش بسیار موثر بود به گونه ای که عملکرد دانه در این تیمار، در شرایط قطع آبیاری در مرحله ی گلدهی تا غلاف دهی 45% و در شرایط قطع آبیاری در مرحله ی غلاف دهی تا رسیدگی 38% بیشتر از تیمار شاهد بود.

    نتیجه گیری

    نتایج این آزمایش نشان داد که تنش خشکی به صورت قطع آبیاری، باعث کاهش غلظت رنگیزه‎های فتوسنتزی، افزایش سطوح تخریب فیزیولوژیک و در نتیجه کاهش عملکرد دانه ی لوبیا قرمز شد. در شرایط تنش خشکی (قطع آبیاری) کاربرد کودهای زیستی میکوریز و باکتری حل کننده فسفر، با کاهش خسارت ناشی از تنش خشکی موجب جلوگیری از کاهش عملکرد لوبیا شد. همچنین کاربرد کودهای زیستی در شرایط بدون تنش باعث افزایش چشمگیری در عملکرد لوبیا قرمز شد.

    کلیدواژگان: پرولین، تنش خشکی، عملکرد، مالون دی آلدهید، مایکوریزا
  • صادق آزادبخت، مسعود رفیعی*، علی خورگامی صفحات 63-80
    سابقه و هدف

    سورگوم پنجمین غله مهم در جهان بوده و جزء غذای اصلی بیش از 500 میلیون نفر در بیش از 30 کشور محسوب می شود. این گیاه به عنوان جایگزین خوبی برای ذرت در شرایط کمبود آب معرفی شده است؛ زیرا تحمل بالاتری نسبت به خشکی دارد. از طرفی، انتخاب رقم سازگار به منطقه و با تحمل بیشتر به خشکی، به افزایش تولید و کاهش مصرف آب کمک می نماید. همچنین، به کارگیری قارچ های مایکوریزا آربسکولار از طریق توسعه سیستم ریشه ای، بهبود جذب و انتقال عناصر غذایی و تولید متابولیت ها و هورمون های گیاهی نقش مهمی در افزایش تحمل گیاهان به خشکی داشته و بر خصوصیات کمی، کیفی، رشد و عملکرد گیاهان زراعی اثر مثبت دارد. با توجه به کاهش نزولات جوی در ایران و در نتیجه بحران آب در کشور، لزوم مدیریت آب آبیاری به ویژه در بخش کشاورزی که مصرف کننده عمده آب محسوب می شود، اهمیت قابل توجهی دارد. از طرفی با عنایت به اینکه قارچ های مایکوریزا در جذب آب به گیاه زراعی کمک می کنند، آزمایش فوق با هدف بررسی کاربرد مایکوریزا در کاهش اثرات تنش خشکی بر عملکرد و خصوصیات مورفوفیزیولوژیک سه رقم سورگوم دانه ای در شرایط آب و هوایی معتدل کوهدشت لرستان انجام شد.

    مواد و روش ها

    این آزمایش در تابستان سال های 1395 و 1396 در شهرستان کوهدشت لرستان در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی به صورت اسپلیت پلات -فاکتوریل با چهار تکرار اجرا شد. فاکتور اصلی شامل سه رژیم آبیاری پس از 80 (شاهد)، 120 و 160 میلی متر تبخیر تجمعی از تشتک تبخیر کلاس الف و فاکتورهای فرعی شامل کود زیستی مایکوریزا در دو سطح کاربرد و عدم کاربرد کود و سه رقم سورگوم دانه ای شامل کیمیا، پیام و سپیده سطوح فاکتورهای را تشکیل بودند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد خصوصیات مورفوفیزیولوژیک سورگوم همچون شاخص سطح برگ، طول خوشه، تعداد دانه در خوشه، وزن هزار دانه، عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیک و شاخص برداشت با افزایش شدت تنش خشکی کاهش معنی دار یافت. بیشترین عملکرد دانه از شرایط نرمال آبیاری حاصل شد و در شرایط تنش خشکی شدید این صفت به طور معنی داری کاهش یافت. مقایسه میانگین اثر ساده عامل ها نشان داد کاربرد مایکوریزا بیشترین عملکرد دانه را تولید نمود و در میان ارقام، رقم سپیده برترین بود و رقم پیام کمترین عملکرد دانه را داشت. روند تغییرات عملکرد دانه و میزان پرولین برگ با افزایش شدت تنش خشکی از یک رابطه خطی معنی دار و به ترتیب منفی و مثبت پیروی نمود.

    نتیجه گیری

    در مجموع رقم سپیده با کاربرد مایکوریزا در رژیم آبیاری پس 120 میلی متر تبخیر بدون تفاوت معنی دار ضمن تولید بیشترین عملکرد دانه مطلوب موجب صرفه جویی در آب آبیاری گردید که برای منطقه قابل توصیه است.

    کلیدواژگان: اجزای عملکرد، پرولین، رژیم آبیاری، شاخص سطح برگ، عملکرد دانه
  • محمدرضا عامریان*، میثم میری، محسن عدالت، مهدی برادران فیروزآبادی، حسن مکاریان صفحات 64-83
    سابقه و هدف

    دیلار (Fagopyrum esculentum moench) گیاهی یک ساله، از خانواده علف هفت بند (Polygnaece) و بومی آمریکاست، این گیاه از منابع مهم دارویی به شمار می رود اما تنش خشکی به عنوان محدود کننده آن، تاثیر زیادی در کاهش عملکرد آن دارد، تحقیقات نشان داده که ترکیبات پلی آمینی مانند اسپرمیدین و ملاتونین می توانند تحمل به تنش خشکی را افزایش دهند. به همین دلیل این پژوهش با هدف بررسی اثر پیش تیمار بذر و محلول پاشی گیاهچه با ترکیبات پلی آمینی برفعالیت آنزیم های آنتی-اکسیدان، میزان روتین و عملکرد دانه این گیاه تحت تنش خشکی انجام شد.

    مواد و روش ها

    این آزمایش در سه مرحله و در سال های زراعی 1398 - 1399 در دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه شیراز (باجگاه) اجرا شد. آزمایش اول جهت تاثیر پیش تیمار بذر دیلار با پلی آمین ها بر خصوصیات جوانه زنی بود که به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار در شرایط آزمایشگاهی اجرا گردید. تیمارهای آزمایش شامل تنش خشکی در هفت سطح (صفر، 2/0-، 4/0-، 6/0-، 8/0-، 1- و 2/1- مگاپاسکال) و پیش تیمار بذر با ملاتونین (صفر، 125/0، 250/0، 375/0 و 500/0 میلی مولار) و اسپرمیدین (صفر، 5/0، 1، 5/1 و 2 میلی مولار) بودند. آزمایش دوم (گلخانه) و سوم (مزرعه) به ترتیب به-صورت فاکتوریل و اسپلیت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی و با سه تکرار اجرا شد در شرایط گلخانه تنش خشکی در سه سطح آبیاری (10 ،40 و70 درصد تخلیه ظرفیت زراعی) و در مزرعه نیز تنش خشکی در سه سطح: آبیاری کامل مزرعه (بدون تنش)، آبیاری 8 روز یک بار(تنش ملایم) و آبیاری 16روز یک بار (تنش شدید) اعمال شد. پیش تیمار بذر در سه سطح (بدون پیش تیمار، پیش تیمار با ملاتونین، پیش تیمار با اسپرمیدین) و همچنین محلول پاشی گیاهچه در سه سطح (بدون محلول پاشی، محلول-پاشی با ملاتونین، محلول پاشی با اسپرمیدین) در شرایط گلخانه و مزرعه بودند.

    یافته ها

    در مرحله اول نتایج بخش آزمایشگاهی مشخص شد که تیمارهای مختلف اسپرمیدین و ملاتونین در مقایسه با تیمار شاهد اثر معنی داری بر صفات جوانه زنی داشت به طوری که در شرایط تنش خشکی غلظت های 1/5 میلی مولار اسپرمیدین و 0/375 میلی-مولار ملاتونین بیشترین تاثیر را بر بهبود جوانه زنی دیلار داشت به همین خاطر به عنوان تیمارهای آزمایشی مد نظر در گلخانه و مزرعه انتخاب شدند. در آزمایشات گلخانه ای اثرات متقابل سه جانبه تنش خشکی، پیش تیمار بذر و محلول پاشی اسپرمیدین و ملاتونین بر فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانت و میزان پرولین معنی دار شد و بیشترین میزان کاتالاز 8/259 (میلی گرم پروتیین در دقیقه) و پرولین 12/5 (میکروگرم بر میلی لیتر) در تیمار توام پیش تیمار بذر با ملاتونین (0/375 میلی مولار) و محلول پاشی ملاتونین (0/375 میلی مولار) تحت شرایط 70 درصد تخلیه ظرفیت زراعی، مشاهده شد. در شرایط مزرعه نیز اثر متقابل تنش خشکی، پیش تیمار بذر و محلول پاشی اسپرمیدین و ملاتونین اثر معنی داری بر طول دوره رشد گیاه و عملکرد دانه داشت و بالاترین عملکرد دانه به پیش تیمار بذر با ملاتونین توام با محلول پاشی آن با غلظت 0/375 میلی مولار و شرایط نرمال رطوبتی اختصاص یافت.

    نتیجه گیری

    به طور کلی پیش تیمار بذر و همچنین محلول پاشی گیاهچه با غلظت 0/375 میلی مولار ملاتونین در شرایط گلخانه ای و مزرعه ای گیاه دیلار را بیشتر از سایر تیمارها تحت تاثیر قرار داد و بیشترین عملکرد دانه نیز باپیش تیمار بذر و محلول پاشی ملاتونین (0/375 میلی مولار) تحت شرایط مطلوب آبیاری به دست آمد (538/2 کیلوگرم در هکتار).

    کلیدواژگان: پلی آمین، جوانه زنی، کاتالاز، گندم سیاه، عملکرد
  • امیر فریدنیا، فرزاد پاک نژاد*، مهدی صادقی شعاع، محمد نبی ایلکایی، فیاض آقایاری صفحات 85-100
    سابقه و هدف

    مصرف بی رویه کودهای شیمیایی سبب عدم توزان عناصرغذایی به ویژه عناصر کم مصرف شده است و توجه به بهبود کیفیت دانه گندم از جمله مسایل مهم در کنار کمیت تولید این محصول پراهمیت است. کاربرد تنظیم کننده های رشد، به خصوص هورمون های گیاهی (نظیر سیتوکینین)، با تاثیر بر سیستم آنتی اکسیدانی و روابط منبع و مخزن گیاهان، به عنوان یک راه حل برای کاهش اثرات تنش های محیطی در سطوح مولکولی، سلولی، بیوشیمیایی، فیزیولوژیکی و همچنین افزایش عملکرد به کار برده می شوند. کمبود عناصرغذایی تقریبا در تمامی مزارع جهان دیده می شود و کاربرد محلول پاشی عناصر ریزمغذی نظیر آهن، روی، سلنیوم، می تواند اثرات مفیدی بر فتوسنتز گیاه و رشد کمی و کیفیت دانه گندم داشته باشد. لذا پژوهشی جهت بررسی عناصر ریزمغذی نانو و همچنین استفاده از هورمون سیتوکنین بر خصوصیات کمی و کیفی گندم تحت رژیم های مختلف آبیاری، اجرا شد.

    مواد و روش ها

    این پژوهش در دو منطقه کرج و همدان در سال زراعی 99-1398 به صورت اسپلیت پلات فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار اجرا شد. تیمارهای آزمایش شامل رژیم های آبیاری با سه سطح (آبیاری در 40 درصد تخلیه رطوبت قابل دسترس در تمام دوره رشدی (شاهد)، آبیاری نرمال تا گرده افشانی و آبیاری در 60 درصد تخلیه رطوبت قابل دسترس تا پایان دوره رشد، آبیاری نرمال تا گرده افشانی و قطع آبیاری تا پایان دوره رشد)، به عنوان عامل اصلی و فاکتوریل عناصر نانو کم مصرف با پنج سطح: شاهد (عدم مصرف عناصر ریزمغذی نانو)، روی، آهن، سلنیوم و ترکیب سه عنصر) و زمان استفاده از سیتوکنین با چهار سطح (شاهد (عدم مصرف)، مصرف در مرحله گل دهی، مصرف در مرحله شیری شدن و مصرف در مرحله گلدهی+شیری شدن) به عنوان عامل فرعی بررسی شدند. صفاتی نظیر پروتیین دانه، گلوتن تر، پتاسیم دانه، فسفر دانه، روی دانه، حجم رسوب زلنی و سختی دانه اندازه گیری شدند.

    یافته ها

    نتایج پژوهش بیانگر آن است که اثر تیمارهای کم آبیاری، سیتوکنین و عناصر ریزمغذی نانو، بر صفات مورد مطالعه در این پژوهش معنی دار شدند، اما اثرات متقابل این تیمارها معنی دار نشد. نتایج نشان داد که بیشترین مقادیر اکثر صفات مورد مطالعه در این پژوهش مربوط به تیمار آبیاری نرمال تا گرده-افشانی و بعد از آن قطع کامل آبیاری بود. مصرف توام عناصر ریزمغذی روی+آهن+سلنیوم نسبت به سایر تیمارهای عناصر ریزمغذی موجب افزایش صفات این پژوهش شد و بیشترین مقادیر صفات در تیمارهای سیتوکنین نیز مربوط به کاربرد سیتوکنین در مرحله گلدهی+شیری شدن و مرحله شیری شدن بوده است. بیشترین مقدار پروتیین دانه مربوط به تیمارهای آبیاری نرمال تا گرده افشانی و بعد از آن قطع کامل آبیاری به مقدار (%42/14)، همچنین تیمار روی+آهن+سلنیوم، به مقدار (%51/14) و کاربرد سیتوکنین در مرحله گلدهی+شیری شدن و تیمار شیری شدن به ترتیب با مقادیر (%94/13) و (%65/13) بوده است.

    نتیجه گیری

    آبیاری نرمال تا گرده افشانی و بعد از آن قطع کامل آبیاری، تمامی صفات مورد مطالعه در این پژوهش به غیر از روی و پتاسیم دانه را افزایش داد و و کاربرد توام عناصر ریزمغذی نانو (روی+ آهن+ سلنیوم) منجر به افزایش کیفیت دانه گندم نسبت به کاربرد تک تک آن ها شد. محلول پاشی سیتوکنین در مرحله گلدهی+شیری شدن، و همچنین در مرحله شیری شدن، کیفیت دانه گندم را نسبت به مصرف در سایر مراحل افزایش داد. تنش خشکی (آبیاری نرمال تا گرده افشانی و بعد از آن قطع کامل آبیاری) موجب افزایش 73/28 درصدی پروتیین نسبت به شرایط آبیاری نرمال شد و کاربرد توام عناصر ریزمغذی نانو (روی+ آهن+ سلنیوم) افزایش 95/30 درصدی پروتیین را نسبت به شاهد داشت و کاربرد سیتوکنین در مرحله گلدهی+شیری شدن و تیمار شیری شدن به ترتیب با مقادیر (15/26) و (52/23) درصد نسبت به شاهد افزایش یافت.

    کلیدواژگان: پروتئین دانه، حجم رسوب زلنی، فسفر دانه، گلوتن تر
  • نازنین صالحی نسب*، مجمد علی بهمنیار، سید مصطفی عمادی صفحات 101-118
    سابقه و هدف

    امروزه در سیستم کشاورزی پایدار، به منظور افزایش کمی و کیفی تولید در گیاهان از کودهای آلی در کنار کودهای شیمیایی استفاده می شود. کاربرد تلفیقی کودهای آلی و شیمیایی می-تواند با بهبود ویژگی های کیفی خاک و جذب بیشتر عناصر غذایی باعث افزایش رشد و عملکرد گیاه شود. در این نوع رویکرد از مدیریت زراعی، درصدی از نیاز گیاه به عناصر غذایی به وسیله کودهای شیمیایی و مابقی از طریق کودهای آلی تامین می شود. بدین منظور در این مطالعه از اصلاح کننده های آلی نظیر لیوناردیت، ورمی کمپوست، خاک آب بندان و همچنین هیومیک اسید استخراج شده از آن ها به روش تلفیقی با کاربرد کود شیمیایی استفاده گردید. هدف از این مطالعه، بررسی تاثیر کاربرد برخی اصلاح کننده های آلی و هیومیک اسید استخراجی از آن ها بر عملکرد، اجزای عملکرد و غلظت برخی عناصر غذایی در فلفل سبز است.

    مواد و روش

    به منظور بررسی تاثیر کاربرد اصلاح کننده های آلی و هیومیک اسیدهای استخراج شده از آن ها بر میزان عملکرد، اجزای -عملکرد و غلظت برخی عناصر غذایی در فلفل سبز، آزمایشی گلدانی به صورت اسپلیت پلات در قالب طرح کاملا تصادفی در سه تکرار در فصل -زراعی سال 1398 انجام شد. در این آزمایش فاکتورهای اصلی شامل سه نوع اصلاح کننده آلی (لیوناردیت، ورمی کمپوست و خاک آببندان) و فاکتورهای فرعی در 14 سطح شامل شاهد، تیمار کود شیمیایی NPK طبق آزمون خاک، لیوناردیت در سه سطح (6/2، 2/5 و 8/7 تن در هکتار)، هیومیک اسید استخراج شده از لیوناردیت در سه سطح (6/2، 2/5 و 8/7 کیلوگرم در هکتار)، 6/2 تن لیوناردیت در هکتار به همراه 75 درصد NPK ، 2/5 تن لیوناردیت در هکتار به همراه 50 درصد NPK و 8/7 تن لیوناردیت در هکتار به همراه 25 درصد NPK، 6/2 کیلوگرم هیومیک اسید استخراج شده از لیوناردیت در هکتار به همراه 75 درصد NPK، 2/5 کیلوگرم هیومیک اسید استخراج شده از لیوناردیت در هکتار به -همراه 50 درصد NPK و 8/7 کیلوگرم هیومیک اسید استخراج شده از لیوناردیت در هکتار به همراه 25 درصد NPK) در نظر گرفته شدند. همچنین تمامی فاکتورهای فرعی برای تیمار ورمی کمپوست و خاک -آببندان نیز مشابه لیوناردیت بودند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد کاربرد اصلاح کننده های آلی، تیمارهای اصلاح کننده آلی به همراه کود شیمیایی و برهمکنش اصلاح کننده های -آلی و تیمارهای کود شیمیایی اثر معنی داری بر میزان عملکرد، اجزای عملکرد و غلظت نیتروژن، فسفر و پتاسیم میوه فلفل سبز داشت. کاربرد هیومیک اسید حاصل از لیوناردیت به میزان 6/2 کیلوگرم در هکتار به همراه 75 درصد NPK توانست میزان عملکرد فلفل، ارتفاع -بوته، سطح برگ و کلروفیل کل برگ را به ترتیب 6 ، 7/1 ، 3/2 و 7/2 برابر نسبت به شاهد افزایش دهد. همچنین، میزان نیتروژن، فسفر و پتاسیم میوه فلفل سبز در این تیمار نسبت به شاهد به ترتیب 7، 8/2 و 9/2 برابر، افزایش داشت.

    نتیجه گیری

    کاربرد کودهای آلی و هیومیک اسید استخراج شده از آن-ها موجب افزایش غلظت عناصر پرمصرف مانند نیتروژن، فسفر و پتاسیم در میوه فلفل سبز و همچنین ارتقای صفات رویشی از قبیل وزن خشک گیاه، ارتفاع بوته، مقدار کلروفیل و سطح برگ در فلفل سبز شد. در واقع لیوناردیت و هیومیک اسید استخراج شده از آن، به دلیل افزایش سطح جذب ریشه، بهبود شرایط تهویه و رطوبت خاک و قابلیت کلات کنندگی عناصر غذایی، باعث افزایش دسترس پذیری این عناصر برای گیاه و بهبود رشد شدند. به طور کلی کاربرد تلفیقی هیومیک اسید استخراجی از کودهای آلی و شیمیایی (NPK) به دلیل غنی بودن از عناصرغذایی مورد نیاز و بهبود خصوصیات کیفی خاک برای رشد ریشه، سبب افزایش معنی دار عملکرد و و اجزای عملکرد گیاه نسبت به تیمار شاهد شدند.

    کلیدواژگان: عناصر مغذی، کشاورزی پایدار، کود آلی، کود شیمیایی، هیومیک اسید
  • جهانفر دانشیان*، مهرزاد احمدی، سید احمد کلانتر احمدی صفحات 119-137
    سابقه و هدف

    سویا (Glycine max L.) مهم ترین گیاه روغنی در جهان است. عملکرد سویا وتوزیع جغرافیایی آن در کشور می تواند به شدت توسط تنش های غیرزیستی همچون خشکسالی محدود شود.از این رو نیاز دایمی به اصلاح ارقام سویا با عملکرد بالا و پایدار در محیط های مختلف وجود دارد. در این تحقیق به بررسی پایداری و سازگاری لاین های پیشرفته سویا در شرایط تنش کم آبی پرداخته شده است.

    مواد و روش ها

    در این تحقیق 14 لاین برتر سویا که در آزمایشات مقدماتی ارزیابی عملکرد سویا در مناطق مختلف برتر بوده اند به همراه دو رقم صبا و کوثر در دو آزمایش جداگانه در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در دو سال زراعی 95 - 1394 در کرج ارزیابی شدند. هر دو آزمایش تا زمان استقرار گیاهچه و ظهور مرحله V4-V5 که مصادف با توسعه کامل چهارمین تا پنجمین برگ سه برگچه ای بود، مشابه یکدیگر آبیاری گردیده و پس از آن، در آزمایش های اول و دوم به ترتیب هر هفته و یک هفته در میان (به ترتیب 55-50 و 120-100 میلی متر تبخیر از تشتک تبخیر کلاس A) آبیاری شدند. در پایان دو سال، پایداری و سازگاری لاین ها، با روش GGE بای پلات، AMMI و میانگین رتبه میانگین عملکرد بررسی شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد اثرات ژنوتیپ، محیط و ژنوتیپ × محیط به ترتیب 20، 68 و 12 درصد از کل مجموع مربعات را توجیه نمودند. همچنین دو مولفه اصلی اول معنی دار بودند و هرکدام به ترتیب 67 و 24 درصد از مجموع مربعات اثر متقابل را به خود اختصاص دادند. بیشترین عملکرد دانه در شرایط بدون تنش به ترتیب در لاین های G1، G3 وG2 مشاهده شد. همچنین در شرایط تنش خشکی بیشترین عملکرد در لاین های G3 وG2 بدست آمد. لاین G3 با داشتن عملکرد بالاتر از متوسط کل در هر دو شرایط بدون تنش و تنش، به عنوان ژنوتیپ متحمل به خشکی شناخته شد.

    نتیجه گیری

    بر اساس نمودار بای پلات، رتبه بندی میانگین و انحراف معیار رتبه عملکرد دانه لاین ها G3، G1، G2 و G7 کم ترین اثر متقابل را با محیط داشته و به عنوان لاین های پایدار شناسایی شدند. در نمودار بای پلات دو مولفه اصلی اول و آماره ارزش پایداری مدل AMMI با عملکرد، لاین هایG2 ، G6، G3، G1 و G7 به عنوان لاین هایی با پایداری بیشتر شناخته شدند. براساس نمودار چندضلعی GGE، نیز لاین هایG1 ،G6 ، G2، G7، G4 و G5 انتخاب شدند. لاین های G3 و G8 در کرج در شرایط بدون تنش و تنش، سازگاری خصوصی خوبی را نشان دادند. لاین هایG3 ، G1 و G2 با میانگین عملکرد بالاتر از میانگین کل و ارقام شاهد به عنوان لاین های مناسب جهت کشت در مناطق کم آب معرفی می گردند و همچنین می توان از آن ها در برنامه های به نژادی آتی استفاده نمود.

    کلیدواژگان: پایداری و سازگاری، تنش کم آبی، عملکرد دانه، لاین پیشرفته سویا
  • سمیه تکاسی*، پرویز شریفی زیوه، معصومه یونس آبادی، لیلا حبیبیان، قربان دیده باز مغانلو صفحات 139-157
    سابقه و هدف

    گیاه بادام زمینی (Arachis hypogaea L.) به دلیل رشد آرام در رقابت با علف های هرز بسیار ضعیف است. علف های-هرز منجر به اتلاف آب و مواد غذایی در مزرعه می شوند، زیستگاه مناسبی برای رشد عوامل بیماری زا و آفات فراهم می کنند و اثرات نامطلوب بر تولید بادام زمینی دارند. کاربرد علف کش برای عاری نگه داشتن مزرعه از علف هرز در طول دوره بحرانی کنترل علف های هرز، کمک قابل توجهی به کاهش هزینه های تولید می کند. این آزمایش برای ارزیابی کارایی و تعیین دوز مناسب علف کش کوییزالوفوپ-پی-اتیل برای کنترل موثر علف های هرز باریک برگ خانواده گندمیان در مزارع بادام زمینی انجام شد.

    مواد و روش ها

    آزمایشی مزرعه ای در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با نه تیمار و چهار تکرار در استان های گیلان، اردبیل و گلستان انجام شد و کارایی علف کش کوییزالوفوپ-پی-اتیل 8.8%EC (شرکت کیمیای سبز مغان) در مقادیر 500، 550، 600 و 650 میلی-لیتر در هکتار برای کنترل علف های هرز باریک برگ ارزیابی و با کارایی هالوکسی-فوپ-آر متیل استر 10.8%EC (75/0 لیتر در هکتار)، کلتودیم 12%EC (1 لیتر در هکتار)، ستوکسیدیم 12.5%OEC (3 لیتر در هکتار) و فلوآزیفوپ-پی- بوتیل 15%EC (3 لیتر در هکتار) مقایسه شد.

    یافته ها

    کارایی کوییزالوفوپ-پی-اتیل 8.8%EC در مقادیر 500، 550، 600 و 650 میلی لیتر در هکتار در گیلان به ترتیب 72، 79، 90، 85 درصد کاهش تعداد و 70، 87، 96، 92 درصد کاهش زیست توده علف های هرز (E.crus-galli و S.glauca) نسبت به شاهد بود. در اردبیل، کارایی کوییزالوفوپ-پی-اتیل در مقادیر مورد بررسی به ترتیب 57، 74، 90، 92 درصد کاهش تعداد و 60، 71، 90، 92 درصد کاهش زیست توده سوروف (E.crus-galli) و به ترتیب 46، 60، 71، 69 درصد کاهش تعداد و 57، 84، 93، 92 درصد کاهش زیست توده ارزنی (S.glauca) بود. در گلستان نیز کارایی کوییزالوفوپ-پی-اتیل در مقادیر مورد بررسی به ترتیب 19، 24، 57، 58 درصد کاهش تعداد و 23، 53، 78، 78 درصد کاهش زیست توده سوروف برنجی (E.colonum)، به ترتیب 33، 35، 39، 53 درصد کاهش تعداد و 51، 59، 90، 92 درصد کاهش زیست توده ارزنی گونه S.glauca و در نهایت به ترتیب 53، 61، 66، 58 درصد کاهش تعداد و 87، 90، 92، 87 درصد کاهش زیست توده ارزنی گونه S. verticillata بود. در مقایسه کلی بین تیمارها، بیشترین کارایی کنترل سوروف (E. crus-galli) با بیش از 90 درصد کاهش تعداد و زیست توده علف هرز را تیمارهای فلوآزیفوپ-پی-بوتیل و کوییزالوفوپ-پی-اتیل در مقادیر 600 و 650 میلی لیتر در هکتار و پس از آن کوییزالوفوپ-پی-اتیل 550 میلی لیتر در هکتار (با 79-71 درصد کاهش) داشتند. در کنترل سوروف برنجی، بیشترین کارایی (با بیش از 70 درصد کاهش) را تیمارهای فلوآزیفوپ-پی-بوتیل، کوییزالوفوپ-پی-اتیل در مقادیر 600 و 650 میلی لیتر در هکتار، ستوکسیدیم و کلتودیم داشتند. در کنترل ارزنی S. glauca، به جز تیمار کوییزالوفوپ-پی-اتیل 500 میلی لیتر در هکتار، کلیه تیمارها به طور میانگین بیش از 80 درصد کاهش زیست توده علف هرز را در سه استان موجب شدند. کاهش زیست توده ارزنی S. verticillata نیز در کلیه تیمارها بیش از 85 درصد بود. بیشترین افزایش عملکرد بادام زمینی نسبت به شاهد، در گیلان با کاربرد کوییزالوفوپ- پی-اتیل 600 میلی لیتر در هکتار، کلتودیم، کوییزالوفوپ- پی-اتیل 550 میلی لیتر در هکتار و ستوکسیدیم (به ترتیب 74، 73، 5/70 و 61 درصد نسبت به شاهد بدون کنترل)، در اردبیل با کاربرد کوییزالوفوپ- پی-اتیل 600 میلی لیتر در هکتار، ستوکسیدیم، کوییزالوفوپ- پی-اتیل 650 و 550 میلی لیتر در هکتار و فلوآزیفوپ- پی-بوتیل به ترتیب 162، 160، 156، 149 و 148 درصد و در گلستان با کاربرد کلتودیم و کوییزالوفوپ- پی-اتیل 550 و 600 میلی لیتر در هکتار و ستوکسیدیم به ترتیب 297، 297، 261 و 243 درصد به دست آمد.

    نتیجه گیری

    کاربرد علف کش کوییزالوفوپ-پی-اتیل 8.8%EC به میزان 600 میلی لیتر در هکتار به صورت برگ پاش در مرحله 2 تا 4 برگی علف های هرز باریک برگ خانواده گندمیان، برای کنترل علف های هرز باریک برگ در مناطق مختلف و بهبود عملکرد بادام زمینی، موثر ارزیابی شد.

    کلیدواژگان: بازدارنده استیل کوآنزیم آ کربوکسیلاز، درصد کاهش زیست توده علف هرز، درصد کاهش تعداد علف هرز، کنترل شیمیایی
  • حسن زالی*، علی براتی، علیرضا پورابوالقداره صفحات 159-181
    سابقه و هدف

    شناسایی ژنوتیپ هایی که عملکرد بالا را در بسیاری از صفات ترکیب می کنند، یک کار چالش برانگیز بوده است. با توجه به اینکه شاخص های انتخاب چند صفتی مبتنی بر مدل های خطی بوده و وجود چند خطی و دادن ضریب های وزنی دلخواه، ممکن است دستاوردهای ژنتیکی را از بین ببرد، از اینرو بکارگیری روش-های جدید گزینشی جهت انتخاب ژنوتیپ های برتر بر اساس صفات مختلف می تواند بر معایب شاخص های خطی کلاسیک غلبه کند. هدف از این تحقیق در ابتدا انتخاب ژنوتیپ های برتر بر اساس عملکرد دانه و تعدادی از صفات مورفو-فنولوژیک و در نهایت مقایسه شاخص های مختلف انتخاب ژنوتیپ های ایده آل بود.

    مواد و روش ها

    به منظور ارزیابی تعدادی از لاین های خالص جو با استفاده از شاخص های گزینش چند صفتی در ایستگاه تحقیقات کشاورزی داراب، دو آزمایش یک ساله در سال های زراعی (1398-1396) و یک آزمایش دو ساله (1400-1398) انجام شد. آزمایش سال اول شامل 108 لاین خالص جو بود که به صورت طرح حجیم شده آگمنت اجرا و از بین این لاین ها در سال دوم 34 لاین برای منطقه داراب انتخاب شدند که لاین های انتخابی به صورت دو آزمایش مجزای 1 و 2 در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار اجرا شد. سپس 11 لاین برتر انتخاب شدند و به همراه 6 لاین دیگر که در مناطق زابل و مغان برتر بودند انتخاب و در یک آزمایش دو ساله مورد بررسی قرار گرفتند. آزمایش دو ساله به صورت طرح بلوک های کامل تصادفی و در سه تکرار اجرا شد. برای انتخاب ژنوتیپ های برتر در سال اول از شاخص SIIG، در سال دوم از شاخص MGIDI و در سال های سوم و چهارم از شاخص-های MGIDI، FAI-BLUP، SIIG و اسمیت-هیزل استفاده شد. روش های آماری مورد استفاده شامل تجزیه واریانس جداگانه برای سال های اول و دوم، تجزیه واریانس مرکب (سال های سوم و چهارم)، محاسبه پارامترهای ژنتیکی توسط روش REML (سال های سوم و چهارم) و محاسبه شاخص های مختلف MGIDI، FAI-BLUP، SIIG و اسمیت-هیزل بود.

    یافته ها

    نتایج تجزیه واریانس آزمایشات دوساله (1400-1398) نشان داد اثر سال برای همه صفات به جزء ارتفاع بوته معنی دار بود. اثر ژنوتیپ برای همه صفات به جزء عملکرد دانه معنی دار شد و از طرفی برهمکنش ژنوتیپ × سال تنها برای عملکرد دانه در سطح احتمال 5 درصد معنی دار شد. برآورد وراثت پذیری عمومی بر اساس میانگین ژنوتیپ ها برای همه صفات به جزء عملکرد دانه بالا بود و به ترتیب از 491/0 تا 917/0 برای طول دوره پر شدن دانه و وزن هزاردانه متغیر بود. میزان دقت گزینش ژنوتیپ ها در همه صفات مورد بررسی به جزء عملکرد دانه بالا بود. شاخص اسمیت-هیزل، سه ژنوتیپ شماره ی G7، G2 و G15 را به عنوان برترین ژنوتیپ ها انتخاب کرد. در شاخص فاصله ژنوتیپ-ایدیوتیپ چند صفتی (MGIDI) ژنوتیپ های شماره ی G15، G2، G16 و G20 به عنوان برترین ژنوتیپ ها انتخاب شدند. ژنوتیپ های G14، G8 و G18 با استفاده از شاخص تحلیل عاملی و طراحی ایدیوتیپ از طریق پیش بینی نااریب بهترین خط (FAI-BLUP) جزء ژنوتیپ های برتر بودند. بر اساس نتایج شاخص انتخاب ژنوتیپ ایده آل SIIG ، ژنوتیپ های شماره ی G20، G17، G19 و G15 به ترتیب با بیش ترین مقدار SIIG جزو ژنوتیپ های برتر بودند. نتایج همبستگی بین صفات مورد بررسی و شاخص های MGIDI، FAI-BLUP، SIIG نشان داد که به جزء FAI-BLUP دو شاخص دیگر همبستگی معنی داری با عملکرد دانه دارند. در بین شاخص ها، FAI-BLUP با هیچ کدام از شاخص ها همبستگی معنی داری نداشت.

    نتیجه گیری

    در مجموع نتایج بررسی شاخص های مختلف نشان داد که در شرایط این تحقیق هیچ کدام از شاخص ها برتری چندانی نسبت به یک دیگر نشان ندادند و بنابراین در نهایت ژنوتیپ G15 که براساس بیشتر شاخص ها (به جزء FAI-BLUP) ژنوتیپ ایده آل بود و ژنوتیپ G14 (ژنوتیپ انتخابی توسط شاخص FAI-BLUP) به علت زودرس تر بودن و عملکرد دانه بالا، به عنوان ژنوتیپ های برتر در این تحقیق برای کشت و معرفی در داراب و مناطق جنوبی کشور که آب و هوای مشابهی با داراب دارند، پیشنهاد شدند.

    کلیدواژگان: پارامترهای ژنتیکی، روش REML، BLUP، شاخص FAI-BLUP، شاخص MGIDI، شاخص SIIG
  • سرور خرم دل*، مهدی نصیری محلاتی، محمود مختاری، هدا لطیفی صفحات 183-203
    سابقه و هدف

    فراتحلیل روشی جامع برای تجزیه و تحلیل آماری چندین آزمایش مستقل بوده و در مطالعات کشاورزی، برای تعیین واکنش تیمارها مورد استفاده قرار می گیرد (14). به دلیل پراکندگی و تفاوت در نتایج مربوط به تاثیر حاصلخیزکننده ها بر رشد و عملکرد کمی و کیفی گونه های مهم دارویی، در این مطالعه از روش فراتحلیل استفاده شد.

    مواد و روش ها

    این پژوهش با هدف بررسی اثر حاصلخیزکننده های مختلف بر عملکرد کمی و کیفی تعدادی از گونه های مهم دارویی شامل اسفرزه، رازیانه، ریحان، مرزه، شوید، سیاهدانه و زیره سبز با استفاده از اطلاعات مقالات منتشر شده طی 50 سال گذشته بر اساس پروتکل ROSES انجام شد. از مجموع 78 مقاله انتخاب شده، 18 مقاله مربوط به اسفرزه، 8 مقاله روی رازیانه، 12 مورد روی ریحان، 11 عنوان روی مرزه، 7 مورد روی شوید، 9 عنوان روی سیاهدانه و 13 مورد مربوط به زیره سبز بودند. اندازه اثر هجس، خطای انتشار (با استفاده از همبستگی بگ و مازومدار) و ضریب همبستگی تای کندال محاسبه و نمودارهای قیفی با استفاده از نرم افزار Comprehensive Meta-Analysis, version 2 ترسیم شدند.

    نتایج

    بر اساس نتایج اندازه اثر هجس، کاربرد ورمی کمپوست (106/1=g) بالاترین تاثیر بر عملکرد اسفرزه داشت و رتبه بعدی برای تلفیق کودها (061/0=g) بدست آمد. همچنین کودهای مختلف اثر معنی داری بر عملکرد رازیانه و شوید نداشت. کاربرد کود زیستی (553/0=g) بر عملکرد سیاهدانه و کاربرد ترکیبی کودها و کود شیمیایی بر عملکرد زیره سبز معنی دار بود. کودهای دامی و ورمی-کمپوست و ترکیب کودها با اندازه اثر به ترتیب با 6/0، 9/0 و 7/0 بر درصد موسیلاژ اسفرزه معنی دار بودند. کاربرد کودهای دامی، زیستی و ترکیبی بر اسانس رازیانه و شوید، سیاهدانه و زیره سبز اثر معنی داری داشت. نتایج آزمون همبستگی بگ و مازومدار نشان داد که اثر کودهای شیمیایی بر زیره سبز غیریکنواخت بوده و مصرف این کودها قابل توصیه نمی باشد؛ ولی اثر کودهای شیمیایی بر وزن خشک برگ ریحان همگن بود. در سایر موارد هم کاربرد کودهای زیستی، ورمی کمپوست و دامی از یکنواختی و همگنی برخوردار بوده و با اطمینان 95 درصد برای این گونه ها قابل توصیه می باشند.

    نتیجه گیری

    به طور کلی، ناهمگونی باقیمانده بالایی در فراتحلیل اثر حاصلخیزکننده های خاک بر گونه های دارویی وجود داشت که نشان می دهد برای درک تاثیر تیمارهای کودی بر رشد، عملکرد کمی و کیفی این گونه های گیاهی، تعیین خصوصیات فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیکی خاک نیز مورد نیاز است. نتایج این مطالعه رشد و عملکرد گیاهان دارویی تحت تاثیر کودهای مختلف را براساس شواهد علمی موجود نشان داد که این امر زمینه ای را برای بهبود مدیریت گیاهان دارویی فراهم می نماید.

    کلیدواژگان: آزمون همبستگی بگ و مازومدار، پروتکل ROSES، ناهمگونی باقیمانده، همگنی و ناهمگنی
|
  • Ali Tavasoli, Javid Gherekhloo *, Farshid Ghaderi-Far, Eskandar Zand, Maria D Osuna, Rafael De Prado Pages 1-17
    Background and Objectives

    Detection of resistance to an herbicide in a putatively resistant accession requires a series of experiments which are capable of illustrating the response of the accession to various herbicide doses. Whole plant bioassay in pots usually takes approx. 2 months to obtain the results, thus, rapid tests were developed to accelerate the process. Although determination of discriminating concentration as well as conduction of rapid test for some ACCase inhibitors has been performed by various researchers, no reports are available in this regard for in clodinafop propargyl herbicide in rigid ryegrass from wheat field of Golestan province. Thus, the following study was conducted with the objective of rapid detection of resistance to the mentioned herbicide in this weed using the rapid test.

    Materials and Methods

    The experiments were conducted using the seeds of 30 putatively resistant rigid ryegrass accessions and a susceptible biotype gathered from wheat field of Golestan province in 2019. Rapid test in petri dishes was conducted as a completely randomized design with three replications, with each petri dish as one replicate. To determine the discriminating concentration, various concentrations of clodinafop propargyl was applied on the susceptible accession and then, all putative accessions were screened using this concentrations. The biotypes of the studied weed were exposed to various doses of the herbicide in the petri dish bioassay to determine the resistance factor. Also, another experiment based on a completely randomized design with three replications was conducted for screening of putative accessions in the greenhouse. Accessions which maintained their survival and dry weight respectively 50 and 80 percent compared to the unsprayed control were selected. A whole plant dose-response bioassay was also done separately for each biotype. Checking the distribution map of resistant biotypes indicated that these biotypes were not uniform in the wheat fields of Golestan province. During sampling, geographical coordinates of infected areas were recorded using GPS Map60 device and weed distribution map was prepared using ArcGIS software.

    Results

    Discriminating concentration of clodinafop propargyl for rigid ryegrass was obtained 0.0196 mg ai. L-1. According to the results, 25 out of 30 accessions were detected as resistant and underwent the concentration- response assay in petri dishes. Resistant factors of the biotypes in the rapid test ranged from 38.75 to 1756.20. According to the results of the greenhouse, 25 accessions were detected as resistant with resistance factors of 11.58 to 24.05. There was a positive and significant correlation between the results obtained from the rapid test with the greenhouse assay (%93). Investigation of distribution map of resistant biotypes indicated non-even distribution of these biotypes across wheat fields of Golestan province, with resistant and susceptible biotypes often observed in the west and east of the province, respectively.

    Conclusion

    Putative rigid ryegrass accessions collected from the region may be screened using 0.0196 mg ai. L-1 concentration and resistant biotypes may be detected more rapidly compared to greenhouse assays. Also, the results of the rapid test are in accordance with those of the whole plant assay in pots. Due to the swift development phenomenon of herbicide resistance issue, rapid detection of resistance is essential. Thus, using methods such as rapid test may be very feasible.

    Keywords: Distribution map, Discrimination concentration, dose-response, seed bioassay
  • Marzie Sadat Hoseini, Ebrahim Zeinali, Arezoo Abidi * Pages 19-38
    Background and objectives

    Nitrogen (N) more than other mineral essential nutrients is required for plant growth and its shortage limit the growth and yield of crops. Nitrogen losses in different ways, reducing soil fertility, as well as increasing the yield potential of new cultivars, including bread wheat cultivars (Triticum aestivum L.), has increased the need for N fertilizer application. Today, using fertilizers containing nitrification inhibitors has been considered as one of the ways to reduce N losses and optimize N nutrition of crops. However, no study has been carried out in this context under field conditions in Iran.

    Materials and Methods

    In this study, the effects of different sources of N include: a) ammonium sulfate, b) ammonium sulfate containing nitrification inhibitor DMPP, c) urea, and d) ammonium sulfate containing DMPP plus urea at 50:50, and different rates of fertilizer N including 0 (control), 50, 125 and 200 kg N ha-1 on yield and yield components of wheat were evaluated. The experiment was conducted as a factorial based on randomized complete block design with four replications in Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources.

    Results

    The results indicated a linear and significant increase in yield components, grain and biological yield and reduction in harvest index with increasing nitrogen fertilizer rate. The mean grain and biological yield in control (0 kg N ha-1) were 3882.2 and 8016.2 kg ha-1. A kilogram increase in nitrogen fertilizer resulted in 13.5 and 30.55 kg increase in grain and biological yield, respectively. Grain and biological yield were reached to 6477 and 13964 kg ha-1 , respectively, in the treatment of application of 200 kg N ha-1. According to the results of this experiment, grain yield changes were mainly due to changes in the number of spikes per square meter and partly due to changes in the number of grains per spike, and grain size fluctuations had no considerable effect on grain yield changes. Grain yield in ammonium sulfate containing DMPP was 2.8% and 4.2% higher than urea and ammonium sulfate, respectively. But, this increase was not statistically significant. In terms of grain yield components, biological yield and harvest index, there was no difference between nitrogen fertilizers containing DMPP and conventional fertilizers.

    Conclusion

    Under the environmental conditions of this experiment, despite a significant linear increase in yield components, and grain and biological yield of wheat in response to increasing nitrogen fertilizer rate, the use of nitrogen fertilizer containing nitrification inhibitor did not result in significant improvement in grain yield probably due to soil characteristics, low number of irrigation (only two time), irrigation time (late in the growing season of wheat), as well as the spliting and application of fertilizer in three stages. Therefore, due to the high cost of these fertilizers, their use is not recommended.

    Keywords: Yield components, Morvarid cultivar, Nitrogen fertilizer, 4-Dimethyl pyrazole phosphate
  • Roghayeh Tanhaie, Alireza Yadavi *, Mohsen Movahhedi Dehnavi, Amin Salehi, Somayeh Rafiee, Mohammad Hamidian Pages 39-61
    Background and objectives

    Beans are one of the most important food sources in many parts of the world due to their high protein content. According to geographical conditions, drought stress in Iran is one of the most important threats to agricultural products. Disruption of photosynthesis, destruction of cell structures, reduction of stomatal conductance and plant growth are among the effects of drought stress. Today, the use of biofertilizers based on soil microorganisms is one of the main goals of sustainable agriculture to improve plant condition. In addition to improving soil structure, biofertilizers improve plant growth and yield under stress conditions by increasing root morphology, increasing nutrient uptake and increasing antioxidant power. Due to the negative effect of drought stress on crop yield, an experiment was conducted to investigate the effect of biofertilizers on physiological characteristics and grain yield of red beans in different irrigation regimes.

    Materials and methods

      This experiment was performed as a split plot base on randomized complete block design with three replications in the research farm of Yasouj University in 2016. Experimental treatments include irrigation at three levels (normal irrigation, irrigation cut-off at the beginning of flowering to the beginning of podding and irrigation cut-off at the beginning of podding to maturity) and biofertilizer at four levels (control (no application) Biofertilizer (application of mycorrhiza fungus, phosphorus solubilizing bacteria and combined application of mycorrhizal fungus and phosphorus solubilizing bacteria). The red bean seed (phaseolus vulgaris) used in this experiment was a Derakhshan cultivar and the mycorrhizal fungus used was Funneliformis mosseae. Phosphorus solubilizing bacteria (Phosphate barvar2) base on Pseudomonas putida Strain P13 and Pantoea agglomerans Strain P5 were used as seed inoculation at planting time. Sampling was done randomly at the beginning of podding stage and in the middle of grain filling with respect to the marginal effect in each block in order to measure percentage of electrolyte leakage, leaf relative water content (RWC), content of photosynthetic pigments, soluble sugars, proline and malondialdehyde (MDA).

    Results and Discussion

      The results showed that different levels of irrigation were significant for traits such as RWC, electrolyte leakage percentage, MDA content, leaf proline content, leaf protein, soluble sugar concentration, total chlorophyll content and carotenoids. The effect of biofertilizer was significant on all traits except the RWC. It should be noted that the interaction of irrigation and biofertilizer was not significant on any of the studied physiological traits except for MDA. Irrigation levels and application of biofertilizers also had a significant effect on grain yield, the combination of both biofertilizers was very effective on grain yield, especially in stress conditions. The grain yield was more than control in the case of irrigation cut-off in the flowering stage and in the case of irrigation cut-off in the stage of podding to maturity by 45 and 38%, respectively.

    Conclusion

    The results of this experiment showed that drought stress in the form of irrigation cut-off reduced the concentration of photosynthetic pigments, increased the levels of physiological degradation and thus reduced the grain yield of red beans. In conditions of drought stress application of mycorrhiza biofertilizers and phosphorus solubilizing bacteria, by reducing the damage caused by drought stress, prevented the reduction of bean yield. Also, the application of biofertilizers in normal conditions significantly increased the yield of red beans.

    Keywords: Drought stress, malondialdehyde, mycorrhiza, Prolin, Yield
  • Sadegh Azadbakht, Masoud Rafiee *, Ali Khorgami Pages 63-80
    Background and purpose

    sorghum is the fifth most important grain in the world and is the main food of more than 500 million people in more than 30 countries. This plant has been introduced as a good substitute for corn in water shortage conditions; Because it has a higher tolerance to drought. On the other hand, choosing a variety adapted to the region and with greater tolerance to drought helps to increase production and reduce water consumption. Also, the use of arbuscular mycorrhizal fungi through the development of the root system, improving the absorption and transfer of nutrients and the production of metabolites and plant hormones has an important role in increasing the tolerance of plants to drought and on quantitative, qualitative, The growth and performance of agricultural plants has a positive effect. Considering the reduction of atmospheric precipitation in Iran and as a result of the water crisis in the country, the need for irrigation water management, especially in the agricultural sector, which is considered to be the main consumer of water, is of considerable importance. On the other hand, due to the fact that mycorrhizal fungi help the crop to absorb water, the above experiment aims to investigate the use of mycorrhiza in reducing the effects of drought stress on the yield and morphophysiological characteristics of three varieties of grain sorghum in moderate weather conditions. Kouhdash Lorestan was done.

    Materials and methods

    This experiment was carried out in the summer of 2015 and 2016 in Kohdasht city of Lorestan in the form of split-plot-factorial split-plot design with four replications. The main factor includes three irrigation regimes after 80 (control), 120 and 160 mm cumulative evaporation from the class A evaporation pan and sub-factors include mycorrhizal biological fertilizer in two levels of application and non-application of fertilizer and three grain sorghum varieties including Kimia, Payam. and Sepideh were the levels of the factors.

    Findings

    The results showed that the morphophysiological characteristics of sorghum such as leaf area index, spike length, number of seeds per spike, 1000 seed weight, seed yield, biological yield and harvest index decreased significantly with the increase in the intensity of drought stress. The highest seed yield was obtained under normal irrigation conditions and this trait decreased significantly under severe drought stress conditions. The comparison of the average of the simple effect of the factors showed that the application of mycorrhiza produced the highest seed yield and among the cultivars, Sepideh cultivar was the best and Payam cultivar had the lowest seed yield. The trend of changes in grain yield and leaf proline content with the increase in drought stress followed a significant linear relationship, negative and positive, respectively.

    Conclusion

    In total, the Sepideh variety with the use of mycorrhiza in the irrigation regime after 120 mm of evaporation without significant difference while producing the most desirable grain yield saves irrigation water can be recommended for the region.

    Keywords: irrigation regime, Leaf area index, Proline, Seed yield, Yield components
  • MohammadReza Amerian *, Meysam Miri, Mohsen Edalat, Mehdi Baradaran Firouzabadi, Hasan Makarian Pages 64-83
    Background and objectives

    Buckwheat (Fagopyrum esculentum Moench) is an annual plant of the Polyganales family, native to the United States of America. This plant is one of the most important medicinal plants. However, Drought stress as a limiter has a great effect on reducing its yield. Therefore, this study aimed to investigate the effect of seed per treatment and seedling foliar application with polyamine compounds on the activity of antioxidant enzymes, routine and Seed yield was monitored under drought stress. This study was created out in 3 stages in agricultural faculty and natural resources at Shiraz university during the 2019-2020 arable years. The first experiment was for the effect of pretreatment of Buckwheat seed with polyamines on germination characteristics which was performed as a two-factor factorial in a randomized complete block design with four replications in vitro.

    Materials and methods

    Experimental treatments included drought stress at seven levels (zero, -0.2, -0.4, -0.6, -0.8, -1 and -1.2 MPa) and seed pretreatment with melatonin (zero, 0.125, 0.250., 0.375 and 0.500 mmol) and spermidine (zero, 0.5, 1, 1.5 and 2 mmol). The second experiment (greenhouse) and the third (farm) were performed as three-factor and split-factorial factories in a randomized complete block design with three replications, respectively. In greenhouse conditions, drought stress at three levels of irrigation (irrigation at 10, 40, and 70 % field capacity depletion), and on-farm drought stress at three levels: full-field irrigation (no stress), 8-day irrigation once (mild stress) and irrigation Applied once every 16 days (severe stress).

    Results

    In the first stage, the results of the laboratory section showed that different treatments of spermidine and melatonin in comparison with the control treatment had a significant effect on germination traits so that under drought stress concentrations of 1.5 mM spermidine and 0.375 ml Melatonin molar had the greatest effect on improving dilar germination, so they were selected as experimental treatments in greenhouses and farms. In greenhouse experiments, the three-way interactions of drought stress, seed pretreatment and foliar application of spermidine and melatonin on the activity of antioxidant enzymes and proline content were significant and the highest amount of catalase was 259.8 mg (mg protein). Per minute) and proline 5.12 (μg / ml) in combination of seed pretreatment with melatonin (0.375 mmol) and melatonin foliar application (0.375 mmol) under 70% discharge conditions Crop capacity was observed. In field conditions, the interaction of drought stress, seed pretreatment and foliar application of spermidine and melatonin had a significant effect on plant growth period and grain yield and the highest grain yield to seed pretreatment with melatonin with foliar application. With a concentration of 0.375 mmol and normal moisture conditions were allocated.

    Conclusion

    Seed pretreatment and seedling treating with melatonin in 0.375 mmol concentration, showed more effects in Buckwheat plant in both greenhouse and open field condition and the highest yield (538.2 kg/ha) seen in this concentration too.

    Keywords: polyamine, germination, catalase, Buckwheat, Yield
  • Amir Faridnia, Farzad Paknejad *, Mehdi Sadeghi Shoa, Mohammad Nabi Ilkaee, Fayaz Aghayari Pages 85-100
    Background and objectives

    Improper use of chemical fertilizers has caused a lack of balance of nutrients, especially trace elements, and attention to improving the quality of wheat grain is one of the important issues along with the quantity of production of this product is important. Application of growth regulators, especially plant hormones (such as cytokinin), by acting on the antioxidant system and plant-resource relations of plants, as a solution to reduce the effects of environmental stresses at the molecular, cellular levels, Biochemical, physiological as well as performance enhancing. Nutrient deficiency can be seen in almost all farms in the world and the application of foliar application of micronutrients such as iron, zinc, selenium, can have beneficial effects on plant photosynthesis and quantitative growth and quality of wheat grain. Therefore, a study was conducted to investigate the Nano micronutrients and also the use of cytokinin hormone on the quantitative and qualitative properties of wheat under different irrigation regimes.

    Materials and Methods

    This study was conducted in two regions of Karaj and Hamadan in 2019-2020 crop year as a split plot factorial in a randomized complete block design with three replications. Experimental treatments include irrigation regimes with three levels (irrigation at 40% available moisture discharge throughout the growing season (control), Normal irrigation in planting date to pollination and irrigation at 60% available moisture discharge, normal irrigation in planting date to pollination then cut off irrigation), as the main and factorial factor of low-consumption Nano-elements with five levels: control (no Nano-micronutrients), zinc, iron, selenium and a combination of three elements) and cytokinin use time With four levels (control (non-consumption), consumption in flowering stage, consumption in lactation stage and consumption in flowering stage + milking) were evaluated as a sub-factor. Traits such as grain protein, fresh gluten, grain potassium, grain phosphorus, grain zinc, zeleni sediment volume and grain hardness were measured.

    Results

    The results indicate that the effects of irrigation, cytokinin and Nano-micronutrient treatments on the studied traits were significant, but the interaction effects of these treatments were not significant. The results showed that the highest values of the most studied traits in this study were related to normal irrigation in planting date to pollination then cut off irrigation. Co-consumption of micronutrients Zinc + iron + selenium compared to other micronutrient element treatments increased the traits of this study and the highest values of traits in cytokinin treatments were related to the use of cytokinin in flowering + lactation and lactation stages. The highest amount of grain protein is related to irrigation treatments in 40% of available moisture discharge (normal) in the amount of (14.42%), as well as zinc + iron + selenium in the amount of (14.51%) and application of cytokinin in the flowering stage + Milking and milking treatment were with values (13.94%) and (13.65%), respectively.

    Conclusion

    Drought stress (normal irrigation to pollination and then complete cessation of irrigation) caused a 28.73% increase in protein compared to normal irrigation conditions and the combined application of Nano micronutrients (zinc + iron + selenium) increased the protein by 30.95% Compared to the control and the application of cytokinin in the flowering stage + flowering, milking and milking treatment increased by (26.15%) and (23.52%) compare to control, respectively.

    Keywords: grain protein, Zeleni sediment volume, grain phosphorus, fresh gluten
  • Nazanin Salehinasab *, Mohammadali Bahmanyar, Seyedmostafa Emadi Pages 101-118
    Background and objectives

    In order to increase the quantity and quality of plant production in sustainable agriculture system, the co-application of organic and inorganic (chemical) fertilizers are in great importance. The co-application of organic and chemical fertilizers could potentially increase both plant growth and crop yield by improving the soil quality properties and enhancing the uptake of plant nutrients. In this approach, a proportion of needed plant nutrients is supplied by the chemical fertilizers and the rest is provided by organic fertilizers. Meanwhile, in this study the co-application of the organic i.e leonardite, vermicompost and black soils and their extracted humic acid and the inorganic fertilizers were studied. The main objective of this study was to investigate the effect of co-application of some organic amendments and chemical fertilizer on yield, yield components and concentration of some nutrients in green pepper.

    Materials and methods

    To investigate the effect of co-application of some organic amendments on the yield and yield components of green pepper, a split-plot design over randomized completely design in three replications at pot-experiment level was conducted in 2019 growing season. In this experiment, the main factors include three types of organic amendments (leonardite, vermicompost and black soil) and sub-factors were 14 levels including (control, chemical fertilizer treatment (NPK) according to soil test, leonardite in three levels (2.6, 5.2 and 7.8 ton ha-1), extracted humic acid from leonardite in three levels (2.6, 5.2 and 7.8 kg ha-1), leonardite at the level of 2.6 (ton ha-1) with 75 % of needed chemical fertilizer (NPK), leonardite at the level 5.2 (ton ha-1) with 50 % of needed chemical fertilizer, leonardite at the level of 7.8 (ton ha-1) with 25 % of needed chemical fertilizer, extracted humic acid from leonardite at the level of 2.6 (kg ha-1) with 75 % of needed chemical fertilizer, humic acid extracted of leonardite at the level of 5.2 (kg ha-1) with 50 % of needed chemical fertilizer and the humic acid extracted of leonardite at the level of 7.8 (kg ha-1) with 25 % of needed chemical fertilizer were considered. Furthermore, all sub-surfaces for vermicompost and black soil treatments were similar to those for leonardite treatment.

    Results and Discussions

    The results indicated that co-application of organic amendments and chemical fertilizers and its interaction effect had significant effects on yield, yield components and concentration of nitrogen, phosphorous and potassium of green pepper fruit. Application of extracted humic acid from leonardite (2.6 kg ha-1) with 75 % of NPK was able to increase yield of pepper, plant height, leaf area and total leaf chlorophyll 6, 1.7, 2.3 and 2.7 time compared to the control. Also, the highest amount of nitrogen, phosphorus and potassium of green pepper fruit increased by 7, 2.8 and 2.9 times in the above treatments compared to the control, respectively.

    Conclusion

    The co-application of organic fertilizers and/or extracted humic acid with chemical fertilizer increase the concentration of high elements such as nitrogen, phosphorus and potassium in green pepper fruit as well as vegetative traits such as plant dry weight, plant height, chlorophyll content and leaf area in green pepper. In fact, leonardite and extracted humic acid due to the increased root uptake and the chelating ability of the element, will make these elements more available to the plant. In general, the combined application of humic acid and chemical fertilizers (NPK) due to the richness of nutrients required for plant growth of green pepper compared to the control treatment.

    Keywords: Nutrient elements, Sustainable agriculture, Organic fertilizer, Chemical Fertilizer, Humic acid
  • Jahanfar Daneshian *, Mehrzad Ahmadi, Seyed Ahmad Kalantar Ahmadi Pages 119-137
    Introduction

    Soja (Glycine max L.) is the most important oil crop in the world. Soybean yield and its geographical distribution in the country can be severely limited by abiotic practices such as drought. There is a constant need to improve soybean cultivars with stable yields in different environments. In this study, the stability and adaptability of advanced soybean lines under water stress conditions have been investigated.

    Materials and methods

    In this study, 14 top soybean lines that were superior in preliminary soybean yield evaluation experiments in different regions along with two cultivars, Saba and Kowsar, in two separate experiments. They were evaluated in a randomized complete block design with three replications in the two years of 2015-2016 in Karaj. Both experiments were similarly irrigated until seedling establishment and the emergence of the V4-V5 stage, which coincided with the complete development of the fourth to fifth of three-leaf. After that, the first experiment was irrigated weekly and the second one every other week (50-55 and 100-120 mm evaporation from Class A evaporation pan, respectively). At the end of two years, the stability and adaptability of the lines were evaluated by GGE biplot, AMMI, and the rank of the mean yield.

    Results

    The results showed that the effects of genotype, environment and genotype × environment explained 20, 68, and 12% of the total squares, respectively. Also, the first two main components were significant and each of them accounted for 67 and 24% of the total squares, respectively. The results of this study showed that the highest seed yield in non-stress conditions was observed in G1, G3 and G2 lines, respectively. Also in drought stress conditions, the highest seed yield was obtained from G3 and G2 lines. The G3 line was known as a drought tolerant genotype with higher than total average yield in both non-stress and stress conditions.

    Conclusion

    According to the mean rank and standard deviation of seed yield rank of lines biplot diagram, G3, G1, G2, G7 had the least interaction with the environment and were identified as stable lines. in the first two main components biplot diagram, and the AMMI stability value (ASV) with the lines seed yield biplot diagram, G2, G6, G3, G1, G7 were recognized as more stable lines. Based on the GGE polygon diagram, lines G1, G6, G2, G7, G4, and G5 were also selected. Also, G3, and G8 lines showed good private adaptability with Karaj in stress-non stress conditions. The results showed that line G3, G1, G2 with higher seed yield than the total mean and control cultivars can be introduced as a suitable line for cultivation in low water areas.and they can also be used in future breeding programs.

    Keywords: Dehydration stress, Seed yield, advanced soybean line, Stability, adaptability
  • Somayeh Tokasi *, Parviz Sharifiziveh, Masoumeh Younesabadi, Leila Habibian, Ghorban Didehbaz Moghanlo Pages 139-157
    Background and objectives

    Slow growth of groundnut (Arachis hypogaea L.) makes it a poor competitor against weeds. The presence of weeds in fields leads to waste of water and nutrients and provides a habitat for growth of pathogens and insect pests, which adversely affects plant productivity. Herbicide application for keeping the fields free of weeds during the critical period of weed control helps minimize the costs of weeding. This experiment was carried out to determine the appropriate dose of quizalofop-P-ethyl for effective control of grass weeds in groundnut fields.

    Materials and Methods

    Field experiments were conducted in a randomized complete block design with nine treatments and four replications in Guilan, Ardabil and Golestan provinces. Quizalofop-P-ethyl 8.8%EC at four doses included 500, 550, 600 and 650 ml ha-1 (Kimia Sabz Moghan Company) was investigated for grass weed control and compared with haloxyfop R methyl ester 10.8%EC (0.75 L ha-1), clethodim 12%EC (1 L ha-1), sethoxydim 12.5%EC (3 L ha-1), fluazifop-P-butyl 15%EC (3 L ha-1).

    Results

    Application of quizalofop-P-ethyl 8.8% EC at 500, 550, 600 and 650 ml ha-1 in Guilan province, led to 72, 79, 90, 85% number reduction and 70, 87, 96, 92% dry weight reduction of grass weeds (E.crus-galli and S.glauca) compared to weedy check, respectively. In Ardabil province, the control efficacy of quizalofop-P-ethyl at these doses for the number reduction of E. crus-galli was 57, 74, 90, 92%, respectively and for dry weight reduction was 60, 71, 90, 92%, respectively and for S.glauca, the number reduction was 46, 60, 71, 69%, respectively of and the dry weight reduction was 57, 84, 93, 92%, respectively. In Golestan province, application of quizalofop-P-ethyl at these doses led to 19, 24, 57, 58% number reduction, respectively and 23, 53, 78, 78% dry weight reduction of E. colonum, respectively and 33, 35, 39, 53% number reduction, respectively and 51, 59, 90, 92% dry weight reduction of S. glauca, respectively and 53, 61, 66, 58% number reduction, respectively and 87, 90, 92, 87% dry weight reduction of S. vercillata, respectively. In comparison between all treatments, the highest weed control efficiency of E. crus-galli with ≥ 90% was occurred in application of fluazifop-P-butyl and quizalofop-P-ethyl 600 and 650 ml ha-1 and then in quizalofop-P-ethyl 550 ml ha-1 with 71-79% density and dry matter reduction. The highest weed control efficiency of E. colonum was achieved in fluazifop-P-butyl, quizalofop-P-ethyl 600 and 650 ml ha-1, sethoxydim and clethodim which were ≥70% dry matter reduction of weed. In control of S. glauca, except of quizalofop-P-ethyl 500 ml ha-1, other treatments had effective weed control efficiency (≥ 80%). Dry weight reduction of S. verticillata, was achieved ≥85% compared to control with treatments. The highest yield increase in comparison to control in Guilan was achieved with the application of quizalofop-P-ethyl 600 ml ha-1, clethodim, quizalofop-P-ethyl 550 ml ha-1 and sethoxydim (74, 73, 70.5 and 61% respectively); in Ardabil, with application of quizalofop-P-ethyl 600 ml ha-1, sethoxydim, quizalofop-P-ethyl 650 and 550 ml ha-1 and fluazifop-P-butyl (162, 160, 156, 149 and 148%) and in Golestan with application of clethodim, quizalofop-P-ethyl 550 and 600 ml ha-1 and sethoxydim (297, 297, 261 and 243% respectively).

    Conclusion

    Due to the effective efficiency on quizalofop-P-ethyl 8.8% EC herbicide in control of grass weeds and producing a high groundnut yield compared to weedy control, it can be stated that this herbicide at a dosage of 600 ml ha-1in the form of a foliar spray in the stage of two- to four-leaf of narrow-leaf weeds is recommendable as an efficient herbicide to control of narrow-leaf (grass) weeds.

    Keywords: ACCase inhibitor, Chemical control, weed dry weight reduction (%), weed number reduction (%)
  • Hassan Zali *, Ali Barati, Alireza Pour-Aboughadareh Pages 159-181
    Background and objectives

    Identifying genotypes that combine high performance across many traits has been a challenger task. Classical linear multi-trait selection indexes are available, but the presence of multicollinearity and the arbitrary choosing of weighting coefficients may erode the genetic gains. Therefore it is necessary use novel approach for elite genotype selection based on multiple traits that overcome the fragility of classical linear indexes. The aim of this study was initially to select superior genotypes based on grain yield and a number of morpho-phenological traits and finally to compare different indicators for selecting ideal genotypes.

    Materials and methods

    In order to evaluate a number of pure barley lines using multi-trait selection indicators in the Darab Agricultural Research Station, two one-year experiments in the crop years (2017-19) and one two-year experiment (2019-2021) were done. The first year experiment consisted of 108 pure barley lines which were executed as an Augment design and in the second year 34 lines were selected for Darab region. The selected lines were performed using two separate 1 and 2 experiments in a randomized complete block design with three replications. Then, 11 promising lines were selected and along with 6 other lines that were top in Zabul and Moghan regions, were examined in a two-year experiment. The two-year experiment was performed using a randomized complete block design with three replications.

    Results

    The results of variance analysis of two-year experiments showed that the effect of year was significant for all traits except plant height. The effect of genotype was significant for all traits except grain yield and on the other hand, the genotype × year interaction was significant only for grain yield at 5% probability level. The Smith-Hazel index selected three genotypes, G7, G2 and G15, as the superior genotypes. In the multi-trait genotype-ideotype distance index (MGIDI), genotypes G15, G2, G16 and G20 were selected as the best genotypes. G14, G8 and G18 genotypes were among the top genotypes using factor analysis and ideotype design via best linear unbiased prediction index (FAI-BLUP). According to the results of selection index of ideal genotype (SIIG), G20, G17, G19 and G15 genotypes were the top genotypes with the highest SIIG values, respectively. The results of correlation between the studied traits and MGIDI, FAI-BLUP and SIIG indices showed that all indices except FAI-BLUP had a significant correlation with grain yield. Among the indicators, FAI-BLUP did not show a significant correlation with any of the indicators.

    Conclusion

    In general, the results of different indices showed that in the conditions of this study, none of the indices showed superiority over each other, and therefore finally the G15 genotype, which was the ideal genotype based on most indices, and the genotype G14 (selected genotype by FAI-BLUP index) due to its earlier maturity and high grain yield as the best genotypes in this study for cultivation and introduction in the southern regions of the country that have a similar climate to Darab, is recommended.

    Keywords: genetic parameters, REML, BLUP method, FAI-BLUP index, MGIDI index, SIIG index
  • Soroor Khorramdel *, Mehdi Nassiri Mahallati, Mahmoud Mokhtari, Hoda Latifi Pages 183-203
    Background and objectives

    Meta-analysis is a comprehensive statistical analysis method for multiple independent experiments under the same subject. In the agricultural research field, the technique is mainly used for the comprehensive study of trials to explore the response characteristics of the main treatments (11). Due to the dispersions and differences in the results of studies on the effect of fertilizers on the growth and quantitative and qualitative yield of important medicinal species, in this study, meta-analysis method was used.

    Materials and methods

    We conducted a global meta-analysis to evaluate the effect of various fertilizers on quantitative yield and quality of some medicinal plants including psyllium, fennel, basil, savory, dill, black seed and cumin using data obtained from peer-reviewed publication during past 50-year based on a ROSES protocol. So, 78 studies were selected that they representing 18 studies on psyllium, 8 studies on fennel, 12 studies on basil, 11 studies on savory, 7 studies on dill, 9 studies on black seed and 13 studies on cumin. Hedges effect size, publication bias (by using Begg and Mazumdar correlation) and Kendall's Tau coefficient were computed and funnel graphs were drawn by using Comprehensive Meta-Analysis software, version 2.

    Results

    Based on the results, the highest effect size was related to the impact of humic acid on dried weight of stigma (g=3.434). After humic acid, biofertilizer, chemical fertilizer and compost were computed in the next ranks. Based on the Hedges effect size, vermicompost (g=1.106) had the highest impact on psyllium yield of and the next rank was computed for integrated fertilizers (g=0.061). Different fertilizers had not significant effect on yield of fennel and dill. The results revealed that bio-fertilizer (g=0.553) had significant effect on yield of black seed. Also, cumin yield was significantly affected by integrated and chemical fertilizers. Effect size values for manure, vermicompost and integrated fertilizers on mucilage percentage of psyllium were computed significant impact with 0.6, 0.9 and 0.7, respectively. Manure, bio-fertilizer and integrated fertilizers were also significant on essential oil content of fennel, black seed and cumin. The results of Begg and Mazumdar correlation revealed that the impact of chemical fertilizer was heterogeneous on cumin and these fertilizers are not recommended for the medicinal plant species. The effect of chemical fertilizer was calculated as homogeneous on leaf dried weight of basil. In other cases, the application of biofertilizer, vermicompost and manure are homogeneous and recommended for these crops with 95% confidence interval.

    Conclusion

    Totally, there was high residual heterogeneity in meta-analyses of soil fertilizers on different species of medicinal plants, suggesting that a large amount of further research with detailed analysis of soil physical, chemical and biological properties is also required to fully understand the influence of fertilizer treatments on growth, quantitative yield, and quality oil yield. This meta-analysis quantified the growth and yield of medicinal plant affected as different fertilizers based on available scientific evidence, providing a basis for improvement of medicinal plants management.

    Keywords: Begg, Mazumdar correlation, ROSES protocol, Residual heterogeneity, Homogeneous, heterogeneous